Gezondheid

 

 

 De poezen worden  jaarlijks getest op de erfelijke ziektes HCM en PKD en voor dat ze op dekking gaan worden ze ook nog voor Fiv en Felv getest. Ze mogen alleen naar een dekkater die volledig negatief getest is zodat we gezonde nakomelingen krijgen.

Jaarlijks krijgen ze de inenting voor kattenziekte en niesziekte en verder staan ze onder controle van onze dierenarts.

Maar natuurlijk vinden we de ras kenmerken en gezondheid belangrijk maar ook het karakter speelt een rol en vind ik even belangrijk .

 

 

HCM

 

Hypertrofische Cardioyopathy (HCM) is een vaak voorkomende hartkwaal bij katten. Het is een erfelijke aandoening waarbij de hartspier zodanig gaat verdikken dat de functie van het hart vermindert en het hart niet meer voldoende bloed in het lichaam kan stuwen .Hierdoor kunnen ook bloedklonters ontstaan in het hart. De ziekte wordt vaak bij jonge dieren vast gesteld maar kan ook op latere leeftijd tot uiting komen.

 

Symptomen

 

 Cardiomyopathie leidt tot hartfalen de typische symptomen van hartfalen bij de kat zijn kortademigheid een snelle hartslag die onregelmatig kan zijn en hartruis. Sommige katten met hcm vertonen gedurende lange tijd weinig ofgeen symptomen. Maar plotse sterfte kan ook voorkomen.

Katten met een bloedklonter of thrombus kunnen een trombose krijgen. Door verstopping van een slagader kunnen deze katten een verlamming van een achterpoot krijgen.

 

 

Behandeling

 

Er is geen genezing mogelijk .Eventueel kan hartfalen behandeld worden of plaspillen om vocht af te drijven en medicatie die de samentrekking beïnvloed.

 

 

 

PKD

 

 

PKD is een afkorting voor Polycystic Kidney Disease. Erfelijke aandoening bij katten. Katten met PKD hebben in beide nieren cystes. Aantal en omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden en zal uiteindelijk chronisch nierfalen optreden.

Klinische kenmerken zijn onder andere lusteloosheid vermageren gebrek aan eetlust  veel drinken.

PKD is een langzaam verlopende progressieve ziekte met een uiteindelijk altijd dodelijke afloop . De kat wordt pas vrij laat ziek terwijl de cystes al veel langer aanwezig zijn . Problemen beginnen met vergroting van de nieren en gestoorde nierfunctie en start gemiddeld met een jaar of zeven.

De ziekte is bewezen erfelijk en cystes zijn aanwezig vanaf de geboorte.

 

 

 

Daarom testen wij onze poezen jaarlijks op deze ziektes om als ze positief testen meteen gesteriliseerd kunnen worden zodat ze geen nakomelingen meer krijgen.